2011. március 1., kedd

Benjamin beérte Apajt, a magyar műholdas jeladós fehér gólyát

Benjamin tegnap és tegnapelőtt (2011 február 27-28) újabb 525 km-t repült északi irányba és a Rukwa tavat elhagyva halad Tanzániában, a Tangyanyika-tó keleti partja mentén Uganda irányába. Utoljára 2010 október 24-én járt erre.

Szintén Tanzániában telel - vagy afrikai perspektívából talán inkább nyaral - Apaj a majd egyéves magyar fehér gólyafióka, akit szintén műholdas jeladóval láttak el. Benjamin utólérte Apajt, gyakorlatilag ugyanazon a szélességi körön tartózkodik mint a magyar gólyafióka február 27-én. A magyar-magyar műholdas madártalálkozó azonban úgy néz ki az idén elmarad, mert Apaj kb. 625 km-re keletebbre tartózkodik, nem messze Kibaya helységtől.

Benjamin_Apaj_20110228

A Benjamin által az elmúlt két nap (2011 február 27-28) alatt megtett útszakasz (piros vonal). (Apaj február 27-i helyzetét a gólyásikon jelzi, a piros háromszögek pedig Benjamin 2010-es őszi vonulásának a koordinátái)

Benjamin előtt német műholdas jeladós “gólyaflotta” repül Európa felé: Michael Észak-Szudánban elérte a Nílust, Albert von Lotto Luxor mellett éjszakázott Egyiptomban és szintén ebben az országban van Leopold is.

Mit tehet az ember, ha kint a március elseje ellenére is borús, havas, hideg idő van mint azt, hogy megpróbálja például megbecsülni Benjamin hazaérkezési időpontját, ezzel is igyekezve meggyorsítani a tavasz jöttét. Figyelembe véve az őszi adatokat Benjamin a szudáni határig 7 nap alatt érhet el, Szudán és Egyiptom átrepüléséhez kb. 9, illetve 5 napra van szüksége, ezután még 4 napot kell repülnie Törökországig és 5 nap alatt érhet el a Boszporuszig, tehát március 30-a környékén már Európában lehet. Innen még 5-10 napnyi út van a fészkéig, szóval ha a mostani, illetve az őszi ütemet be tudja tartani akkor valamikor április 5-10 körül kellene megérkezzen. Természetesen a rossz időjárás sokszor napokra lelassíthatja a tavaszi vonulást: ez történt az idén pl. Michaellal a német műholdas jeladós gólyával aki az északi irányú szelek miatt csak araszolgatva (20-80 km/nap) tudott haladni Szudánban (normális körülmények között a sivatagok fölött akár napi 400 km-ket is repülnek a vonuló madarak).

Béni is halad északra ő az elmúlt két nap alatt 333 km-t repült, most Zambiában van kb. 1000 km-re délre apjától, Benjamintól.

Beni_20110226-28Béni 333 km-t repült két nap alatt északi irányba

Arthur egyelőre jól érzi magát a Kongói D.K-ban, a nagy kezdeti “lelkesedés”, korai elindulás ellenére mostanában aránylag keveset mozog, valószínűleg táplálkozással, pihenéssel tölti az időt.
Cingár megszabadult a “hátizsákjától” - de erről majd részletesebben egy következő bejegyzésben lesz szó - addig csak annyit róla, hogy biztosan nem pusztult el és, hogy a műholdas jeladója is megkerült :)

(az online vonulási térkép a madarak biztonságát szem előtt tartva csak később fog frissülni!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése